La Alhambra & El Generalife

La Alhambra og El Generalife i Granada er verdens bedst bevarede arabiske palads fra islams klassiske storhedstid. Alhambra er især kendt for sin poetiske arkitektur. La Alhambra er det sidste vidnesbyrd om kampen mellem kristendommen og islam om magten i Europa. I 711 kom maurerne til Spanien og erobrede i løbet af de næste 10 år hele landet på nær den nordligste del, der forblev under kristent herredømme. Maurernes hovedstad Cordoba blev Europas største by, centrum for kunst, videnskab og litteratur.

alhambra

Omkring 1030 brød kalifatet sammen i 30 stridende partistater. Denne svækkelse af det mauraiske styre udnyttede de kristne til i 1085 at invadere byen Toledo, hvilket var en afgørende svækkelse af maurerenes kontrol over det centrale Spanien. Det mauriske styre blev yderligere svækket året efter i 1086, hvor stammefolket Almoraviderne fra Nordafrika invaderede. De fik dog ikke lov til at beholde magten over spanien længe, for i 1147 invadere stammefolket Almohaderne fra Marokko, fordrev Almoraviderne og gjorde Sevilla til hovedstad.

Heller ikke Almohade-styret fik lov til at beholde magten over Spanien i lang tid. Ganske vist formår de især i deres storhedsperiode 1175-1200 at generobre store områder fra de kristne, men i 1212 vendes udviklingen ved kristen sejr ved Las Navas de Tolosa. I 1492 bliver den kristne sejr over Spanien endegyldigt fastslået ved Nasride-kongedømmet Granada’s fald. Og hermed har kristendommen sejret over islam i hele Europa. I 1500 tallet er der ganske vist sporadiske oprør blandt de tilbageblevne maurer, der bliver behandlet meget uretfærdigt, men den spanske inkvisition, der indledes i 1448 forviser eller omdøber alle, der ikke bekender sig til den kristne tro.

I slutningen af 1200 tallet var det således kun Nasride-kongedømmet i Granada, der stadig var under maurisk styre. De søgte at skjule deres reducerede magt og visualiserede derfor ideen om Paradis på jorden ved at bygge La Alhambra. Og det må siges, at det gjorde de meget godt. Materialerne er beskedne (tegl, gibs og træ), men udsøgt bearbejdet. Kaliffen Ismal den første startede byggeriet af La Alhambra ved at udvælge et højt plateau i udkanten af byen Granda, for foden af Sierra navada bjergene, der var nemt at forsvare. Her ligger La Alhambra som et kæmpeskib i terrænet med agterstævnen helt op af bjergsiden og med front mod byen Granda.

alhambra

Byggeriet tog udgangspunkt i nogle eksisterende gamle vagttårne og udviklede sig igennem først kalif Ismal 1, og senere Yusuf 1 og Mohammed 5 til at være et omfattende bygningskompleks, der både udgjorde et forsvarsværk, paladser, hoffet og rekreationsområder. Da det er opført gennem flere århundre og rummer mange forskellige spændende og flotte detaljer, er det svært umiddelbart, hvor man skal starte, og hvor man skal slutte beskrivelsen af dette vidunder. Vi prøver at guide dig lidt rundt.

Hvis du rent fysisk besøger La Alhambra, kan du kan leje et par høretelefoner og på den måde blive guidet rundt. Det er meget sparsomt, hvad der står af skilte rundt omkring, der forklarer, hvad det er man står overfor, så det kan være en god idé at leje et par høretelefoner. På den anden side er det også ganske morsomt at se på de nærmest fjernstyrede besøgende, der går akkurat på de samme steder og kigger akkurat på de samme ting på den samme måde. Så får de at vide, at her sad munkene og sagde ummm, og så gør de det! – egentlig meget morsomt at se på.

Som sagt har det dog sine fordele at leje sådan nogle hørebøffer, da det er meget sparsomt med skiltning. Den største oplevelse ved La Alhambra er dog blot at være til stede i dette fantastiske kompleks, at fornemme stemningen og overalt høre de fantastiske klukkende og rislende lyde af vand. Så hvis du vælger at leje et par høretelefoner, så husk engang imellem at tage dem af, og tænk på, at det du husker, når du kommer hjem, er ikke de mange data om kaliffer etc. men mere stemningen på dette fantastiske sted – nå, men vi prøver, som nævnt, her at give dig en virtuel tur igennem la Alhambra.

Alhambra

Det første man ser, når man kommer til La Alhambra, er et kæmpe oversigtskort, der i sig selv er smukt. Læg mærke til den islamiske tekst øverst. Her kan man søge at danne sig et førstehåndsindtryk af komplekset. Det du ser til højre på oversigtskortet er Los Jardines del Generalife, der var Nasride-kongernes lystslot. Mange af de samme elementer som findes i generalife, findes også i Alhambra, så hvis tiden er knap, eller du blot har lyst til lidt begrænsning og lidt mere fordybelse, så start med selve Alhambra komplekset. Du kan altid besøge haverne på din vej ud, hvis du har overskud hertil – der er nok at kigge på i selve La Alhambrah, og mange af de samme elementer benyttes begge steder. Mest karakteristisk er brugen af vand overalt. Små bassiner, springvand, små bække i gaderne etc. overalt finder du lyden af rislende eller klukkende vand.

Dermed dog ikke sagt, at Los Jardines del Generalife ikke er et besøg værd – det er de bestemt. Disse havers overdådige pragt, fyldt med skønne springvand og af de ypperste, smukke blomsterarrangementer har givet inspiration til utallige kunstnere indenfor musik, poesi og prosa, som f.eks. Washington Irving, som brugte haverne som scene og baggrund for hans ”Cuentos de la Alhambra”. Haverne blev opført i 1319 og bevarer endnu i høj grad deres originale form.

Alhambra

Efter du er gået igennem indgangen til Alhambra, går du op af en smuk allé med høje slanke cypresser så tæt ved siden af hinanden, at meget lidt sollys kommer igennem. Efter cirka 75 meter kan du vælge at fortsætte lige ud og kommer således op i Los Jardines del Generalife, eller du kan vælge at dreje til venstre og gå ind i La Alhambra.

Vi drejer på denne virtuelle tur til venstre ind i Alhambra og går således over den store voldgrav, der går hele vejen rundt om komplekset. Hermed fås et indtryk af Alhambra som den fæstning og det forsvarsværk, det også var tænkt som. Alhambra var et palads, en by, et fort og hjem for Nasrid sultanerne, den øverste ledelse i regeringsapperatet, tjenestefolk til hoffet samt elitesoldater (fra det 13ende til det 14ende århundrede). I dag er komplekset opdelt i fire hovedområder: paladsområdet, det militære område, byen Medina og et landbrugsområde. Alle disse områder er omgivet af forskellige parker og pladser.

Efter at have krydset voldgraven kommer du til at gå på endnu en smuk allé, hvor du på din venstre side har en smuk udsigt over byen Granada og på din højre side ruinerne af landsbyen Medina, der rummede tjenestefolk til hoffet, elitesoldater, bønder, håndværkere etc. Det flotteste i Medina området, eller som det kaldes på engelsk Towers Walk, er nyttehaverne, der ligger helt til højre, men da udgangen fra Alhambra går igennem dette område, vil du senere komme igennem dette område, hvorfor vi vælger at fortsætte ned af stien til Palacio de Carlos V.

Alhambra

El Palacio de Carlos V opført i det XVI århundrede er bygget i italiensk renæssance-stil med en firkantet facade og en rund patio, som i dag rummer Museo Nacional de Arte Hispano- Musulmán, der indeholder værdifulde genstande som de berømte syv kunstvaser fra la Alhambra, glasindlagt keramik og mange andre sjældne genstande, som er udgravet i området. Her finder vi også el Museo de Bellas Artes, som grundlæggende udstiller værker fra la Escuela Granadina fra det XV til det XX århundrede. Hele vejen rundt på den firkantede facade er de prægtige ørnehoveder, som du kan se på billedet ovenfor. Hvis du stiller dig direkte i midten af patioen og taler, lyder det p.g.a. akustikken, som om du har fået en mikrofon på.

alhambra

Vi forlader El Palacio de Carlos V og kan vælge at fortsætte til højre ind i Paladsområdet eller besøge det militære fort Alcazaba, som er placeret lige overfor. Vi vælger at besøge Alcazaba først og går derfor igennem den smukke vinport (Gate of wine) over til Alcazaba, som du kan se i understående billede for at komme over til indgangen. Bemærk, at i billedet til højre, hvor vi ser vinporten fra den anden side, kan du i baggrunden øverst til venstre skimte El Palacio de Carlos V.

Vinporten Vinporten fra den anden side Indgang til Alcazaba

Lad dig endelig ikke narre af, at der ingen turister er på billederne. Vi fik intet mindre end tre opsynsmænd til at hjælpe os med at holde turisterne tilbage, mens vi tog disse billeder. La Alhambra er et af de mest populære udflugtsmål i Spanien, og der er indført adgangsbegrænsning på 8000 pr. dag. Dette gør det tilrådeligt, at man det meste af året bestiller billetter i forvejen ved at ringe til La Alhambra. På billetterne er indført i hvilket tidsrum, man har lov til at gå ind i de forskellige dele af komplekset. Hvis man eksempelvis får billet til kl. 11,00, kan der være anført, at man må besøge Alcazaba mellem 12,00-13.30 og Palacidos mellem 13.30-15,00. Dette smarte system gør, at dagens besøgende spredes jævnt over hele området.

El Palacio de Carlos V set fra Alcazaba Byen Granada set fra spidsen af Alcazaba

Alcazaba

Så er vi kommet til Alcazaba, som er det militære fort – det er bygget på det ældste sted på Alhambra. når vi står på terrassen til højre og kigger tilbage på Carlos den 5. palads. En imponerende militær fæstning, som stammer fra det IX årh., fæstningens tårn er næsten ødelagt. Anlægget blev genopført af Muhammed III i det XIII årh. Han brugte det som sin personlige residens. Fra tårnet ”Torre de la Vela” er der en pragtfuld udsigt over Granada. Der er ikke meget at se inde i selve fæstningsværket, idet de forskellige boliger mv. der engang var her, i dag kun er ruiner. Men udsigten alene gør Alcazaba et besøg værd.

Vi forlader den smukke udsigt og går over til Los Palacios de la Alhambra, som nok er det mest fantastiske område i Alhambra. Umiddelbart kan indgangen til paladsområdet (jf. billedet nedenfor)virke en smule skuffende, men igen, lad dig endelig ikke narre – betragt blot de flotte muslingdekorationer, som vi fandt på den lille sidedør, du lige kan ane til højre for indgangsdøren. La Alhambra er et overflødighedshorn af spændende detaljer.

spain-026-1.jpg (15824 bytes) spain-027-1.jpg (27615 bytes)
Indgang til Los Palacios Sidedøren Mexuar

Los Palacios de la Alhambra

Det første rum du kommer ind i kaldes Mexuar, som blev opført efter ordre af Ismail I til administration af retsvæsenet. I dette rum på cirka 12 x 7 meter, finder du smukke klinker på væggene, utrolig detaljerede udskårne træsøjler og et mageløs flot loft. Efter kristendommens sejr over islam i Europa, blev Alhambra udsat for plyndringer, hærværk, og Napoleons tropper forsøgte sågar at springe det hele i luften. Men Alhambra overlevede og er i de senere år blevet restaureret. Lidt for meget mener nogle eksperter, men dem om det. Kigger du lidt nærmere på billedet i midten nedenfor, kan du ane, at udskæringerne oprindeligt har været farvelagte.

spain-029-1.jpg (18221 bytes)
lofterne i Mexuar Mexuar Bederum, der vender mod Mekka

Patio del Mexuar I

Vi går fra Mexuar forbi bederummet og ind i Patio del Mexuar I. Det var måske meget passende, at Muhammed V, da han resturerede Mexuar, tilføjede et bederum for det var igennem Mexuar rummet, at folket kunne komme ind til rådsværelset, der var færdigt år 1365. Så kunne de lige sende en bøn af sted, før de gik ind og talte med sultanen. Her i Patio del Mexuar I lyttede den regerende sultan til sine undersåtters bønner og holdt møder med sine ministre. Rådsværelset er egentlig en patio (et åbent gårdrum) med et meget smukt lille muslingspringsvand i midten. Den ende af patioen består dog af et overdækket rum kaldet ”El Cuarto Dorado” (Det gyldne Rum).

Patio del Mexuar I ”El Cuarto Dorado” (Det gyldne Rum) Patio del Mexuar I

El Palacio de Comares

Besøget fortsætter i ”el Palacio de Comares” bygget af Muhammed V. Paladset er med sin stilsikre og overdådige dekoration et af Alhambra’s mesterværker. Det indeholder en administrativ og en kongelig afdeling. Folket fik lov til at gå ud den samme vej, som de var kommet ind, mens kaliffen og dennes følge benyttede den meget smukke udskårne dør i billedet yderst til venstre ovenfor. Når du går ind af denne dør, kommer du igennem lidt kringlede gange ind til den smukke indre gård Patio de Arrayanes (Court of the Myrtles).

Her kan man gå til venstre og se Salon de Embajadores (tronsalen), hvor loftet gengiver det muslimske univers’ syv himle. Egentlig er det blot et firkantet, omkring 7 meter højt rum, hvor såvel vægge som loft er dekoreret med flotte træudskæringer. Salón de los Embajadores, den største i Alhambra som i sine mure rummer ni værelser ved siden af hinanden, med 105 stjerner i loftkasetterne, som er bygget af cedertræ, og som repræsenterer de syv islamiske himle, og de utallige, elegante korancitater på væggene.

Patio de Arrayanes Patio de Arrayanes Patio de Arrayanes

El Palacio de Muhammed V

Fortsætter vi ind af en dør til venstre i det midterste billede (du kan lige ane indgangsskiltet), kommer vi igennem Sala de los Mozárabes ind i Patio de los Leones (løvegården), som blev bygget af Mohammed 5. I midten er en fontaine med 12 marmorløver deraf navnet. Hele vejen rundt i kanten af løvegården er buegange båret af 124 slanke marmorsøjler.

Patio de los Leones Patio de los Leones “Allah er den eneste sejrende”

Op til løvegården støder fire forskellige sale. Sala de los Mozárabes, som er den, vi lige er gået igennem for at komme ind til Løvegården. Navnet stammer fra udskiftningen af den originale kuppel med et barok-tag. Mozárabe var kristen i al-Andalus. Sala de los Abencerrajes ligger til højre, når du kommer ind i løvegåden. Den har navn efter en højtstående arabisk adelsfamilie, der var rivaler til Boabdil (den sidste maurer-regent). Denne lod familien henrette, mens de var til en banket i salen. Mønsteret i loftet, stalaktit;er inspireret af Pythagoras læresætning.

For enden af løvegården ligger Sala de los Reyes (Kongerns sal ), der egentlig var en stor spisesal, hvor man holdt storslåede selskaber, der er smukke loftsmalerier fra 1300 tallet, som gengiver jagt og ridderfortællinger. Og endelig er der til venstre Sala de las Dos hermanas (De to søstres sal) med den bikubeformede kuppel, der anses for det ypperste eksempel på spansk islamisk arkitektur. Loftskassetterne er dekorerede med digte af poeten Ibn Zamrak, gulddekorationer, lasursten med små fliser og en kuppel i mozárabe-stil.

Sala de los Abencerrajes Loftet set udefra Sala de las
Dos hermanas

Lindaraja

Fra de to søstres sal kan man gå videre igennem en lang gang og herfra kigge ned i den fredfyldte Lindaraja-have på den ene side og på den anden side kigge ned i gården, der hører til Comares Bath. Turen er ved at være forbi, men inden vi dog helt forlader området; Los Palacios de la Alhambra skal vi lige dels forbi det smukke udsigtssted; Miradorde Daraxa (mirador=udsigtssted), hvor du igen kan nyde en flot udsigt over byen Granada, og endelig skal vi da lige forbi Mirador of Lindaraja, der ligger i forlængelse af Lindaraja-haven. Dette er egentlig blot nogle små rum med buede lofter, men det interessante er, at disse i sin tid blev benyttet af de gejstlige og munkene til at meditere i. Og hvis du stiller dig i et af disse rum og eksempelvis nynner, vil du opleve, hvorledes lyden bliver forstærket.

Fra disse vinduer.. Kigger man ned i den
fredfyldte Lindaraja-have
Gården til Comares Bath

Torre de las Damas

Vi forlader nu paladsområdet og kommer udenfor til Torre de las Damas (The Ladies Tower), der er en af de vigtigste bygninger, for dem der levede rundt om de kongelige paladser gennem den arabiske periode, og dekorationerne på denne bygning er de ældeste i Alhambra. Bygningen har igennem tiderne haft mange forskellige navne alt efter, hvem som beboede den, men fra sidst i 18 hundrede tallet er den blevet kaldt Torre de Las Damas. Til venstre for Torre de las Damas er tre mindre arabiske huse, der blev bygget efterfølgende. I det ene af disse fandt man i sin tid de eneste malerier fra den muslimske periode i Spanien, som er bevaret for eftertiden. De blev fremstillet i det 16 århundrede og viser jagtscener. fantasidyr, mænd, kvinder, musikanter og en krigsekspedition.

Torre de las Damas Detalje fra de tre mindre
arabiske huse
Udsigt fra Torre de las
Damas og op ad skrænten

Og det er sådan set det. Herfra er det så på vej ud igen, og her følger du så turen igennem nyttehaverne. Disse er også smukke, og du finder også her mange eksempler på et af Alhambra’s kendetegn – nemlig tilstedeværelsen af lyden af vand næsten overalt.

Så nyd turen ud af dette prægtige kompleks, og hvis du endnu ikke er blevet træt, som manden herunder, der hviler på bænken rundt om El Palacio de Carlos V, kan du jo som nævnt vælge at besøge Los Jardines del Generalife på din vej ud. Og hvis du slet ikke kan få nok af La Alhambra, kan du vælge at beskue dette prægtige kompleks udefra. Hvis du tager ned i byen Granada og herfra finder vejen til udsigtspunktet Mirador de San Nicolás, kan du herfra beundre Alhambra’s spektakulære placering og virkelig få fornemmelsen af, hvordan Alhambra som et kæmpeskib i terrænet med agterstævnen helt op af bjergsiden og med front mod byen Granda.

Alhambra

Alhambra

alhambra alhambra

 

La Alhambra & El Generalife
C/Real de la Alhambra s/n 18009 Granada
Billetter: www.alhambratickets.com
Nov – feb: besøg 8.30-18, billetsalg 8-17
Marts-okt: besøg 8.30-20, billetsalg 8-19