Det andalusiske køkken


I Andalusien findes store traditioner for lokal produktion af specialiteter. Faktisk er de enkelte landsbyer ofte så glade for deres egne lokale specialiteter at de holder en årlig fest til ære herfor. Hvilket i øvrigt blot er en af deres mange undskyldning for at holde en fiesta! Det kan du læse meget mere om i højtider og fester i Andalusien. I Canillas de Aceituno afholdes den årlige blodpølse fest, hvor man samles på byens torv, hvor der uddeles gratis blodpølse og man drikker og hygger. Andre byer afholder også blodpølse fest, eller de hylder deres helt egne lokale specialiteter. Landsbyen Sayalonga holder en fest til til ære for Loquat frugten (Japansk mispel). Landsbyen Sierra de Yeguas har en festival hvor de fejrer aspargeshøsten, etc.

foto-nederst-marked-001

De enkelte egne i Andalusien har deres egne specialiteter, men på tværs af alle landsbyerne producere de lokale via deres eget stykke land (kaldet campo), oftest de samme afgrøder. Det er mere fra campoen end fra det lokale supermarked at man får salat, kartofler, æg, etc. Således vil du i de andalusiske bjerglandsbyer ofte opleve at ganske almindelige spaniere byder dig til at smage hvad de nu end har høstet fra deres lokale campo – eksempelvis figner, rosiner, mandler, honning. Pas dog på med priserne! Formålet er at gøre en god handel, så forbered dig på at priserne ofte starter i det ublu niveau, men er du klar på lidt forhandling falder priserne hurtigt og produkterne er næsten altid tiptop. Ellers så fortsæt rundt om hjørnet til den nærmeste købmandsbutik hvor du finder de selvsamme lokale produkter til helt almindelige billige priser.

Turistrådet i Malaga har de senere år haft stigende fokus på at promovere lokale produkter fra Andalusien. Således er der eksempelvis lavet udflugtsruter med fokus på vigtige lokale afgrøder som olivenolie, avocadoer og druer. Dette følger en international trend hvor det lokale hitter. Lige fra det nye nordiske køkken, der har gjort Danmark til en gastronomisk supermagt, over regional madkultur, gårdbutikker og madfællesskaber, til supermarkeder der sælger kartofler og jordbær fra lokale producenter. Der er fokus på lokale fødevarer. Og her har Andalusien rigtig meget at byde på.

Markedet for lokale produkter er dog traditionelt i høj grad ureguleret. Og det har spanierne det fint med. De sælger deres overskudsproduktion på det lokale marked, bytter med naboerne, eller sælger til forbipasserende turister. Der er en naturlig skepsis overfor de statslige bestræbelser på at regulere de lokale produkter med krav til fremstillingsmåder, indpakning, kvalitetsstempler og naturligvis skat! De lidt større producenter kan dog sagtens se fordele i at få deres produkter på hylderne nede i Malaga, mulighederne for at kunne sælge til restauranter og i det hele taget få afsat deres produkter udover nærmiljøet.

logo-tasty-andalucia

Tasty Andalucia & Sabor a Malaga

Tasty Andalucia
Velsmagende Andalusien –  er et projekt under Ministeriet for Landbrug, Fiskeri hvis formål er at fremme forbruget af fødevarer og fiskeprodukter fra Andalusien. Herunder at fremme viden om miljøvenlige produktionsteknikker og fordelene ved middelhavskost. For at sikre kvaliteten af de lokale andalusiske produkter er opstillet krav til certificering hvis man vil benytte dette mærke. Det konkrete indhold af certificeringskrav afhænger af hvilket produkt man fremstiller. Ideen er at gøre det nemt for forbrugerne at genkende disse kvalitetsprodukter og opbygge et system således at forbrugerne har tillid til at dyrkningsmetoder og produktion foregår med optimal kvalitet.

Sabor a Málaga 
Smagen af Malaga – er en organisation, etableret i 2011, hvis formål er at forene de højeste kvalitetsprodukter i provinsen under et globalt billede. Takket være Malaga-smagsmærket kan forbrugerne nemt identificere disse produkter når de ses på butikshylderne, eller i restauranter, barer mv. I bestræbelserne på at styrke mærket tilbyder organisationen en flot samlede hjemmeside og forskellige aktiviteter for at fremhæve kvalitet og entydigheden af ​​hver enkelt produkt. Eksempelvis via deltagelse i madmesser. En marked, hovedsagelig med Sabor a Málaga produkter findes i Coin. Og Torremolinos har netop åbnet en gourmet-hal (Mercado Sol), hvor gæsterne kan vælge mellem at slå sig ned og nyde produkterne tilberedt, eller købe med hjem. Ligeledes ses i stigende grad Sabor a Málaga produkter på lokale markeder.

logo-sabor-a-malaga

Bemærk at disse mærkater og kvalitetsstempler bestemt ikke bør udelukke andre lokale produkter som ikke bærer disse mærker. Går du eksempelvis ned til den lokale slagter i Canillas de Aceituno er der ingen produkter der bærer disse mærkater, men de er alligvel ofte både økologiske og topkvalitet. Ligeledes med æg, olivenolie, pølser, etc. som du finder i de lokale butikker. Disse produkter produceres lokalt og skønt de måske ikke er fint indpakket og emballeret, er de autentiske og ærlige fødevarer.

fotos-nederst-campo

Det andalusiske køkken
Det andalusiske køkken er meget varieret, og spænder fra frisk fisk og skaldyr og farverige grønsagsretter til bjergegnenes fyldige, kødfulde stuvninger.

Fisk & skaldyr
 – Jo mere man nærmer sig kysten des mere bliver maden præget af fisk og skaldyr. Mange steder på Solkysten grilles der fisk direkte på stranden. Fisk og skaldyr samles også i den traditionelle paella.

Konserveret kød – Det var først i 1950’erne at køleskabe blev udbredt. Før dette havde man måtte klare sig med et koldt spisekammer. Derfor har Andalusien stor tradition for at konservere kød og det andalusiske køkken har et righoldigt udvalg af saltet kød. Især kendt er de saltede skinker fra gris og vildsvin.

Gedekid – Især i bjerglandsbyer benytter man gedekid til fx chanfana, som er en slags tyk gryderet. Helstegt gedekid (Chivo al Horno), står fast på menuen hos restaurant La Sociedad i Canillas de Aceituno, der også levere gedekid med mærket Sabor a Málaga til andre restauranter i Malaga mv.

Pølser – Det andalusiske køkken byder på et væld af krydrede og ofte ret salte pølser.

Ost – Udvalget er enormt, og de er ofte produceret af fåremælk eller gedemælk.

Vin – Andalusien byder på adskillige forskellige gode lokale vine – især hvidvine, men har ingen markante vinområder. I stedet drikker man ofte sangria, der er en vin blandet med frugtsaft og sødet med sukker. Der produceres også en del sherry, og uofficielt en hel del hjemmebrænderi i form af Vino Campo!

logo-viatorPå madlavningskursus
Har du lyst til at komme på madlavningskursus og lærer at lave original Paella, tage på madtur, guidet markedsdag, vinsmagning og vingårdstur, eller andre madoplevelser så tilbyder Tripadvisor selskabet Viator en oversigt over private og virksomheder der tilbyder sådanne serviceydelser. Taler du en lille smule spansk og skal det være mere lokalt – så åbner restauranterne i Canillas de Aceituno – Bodega El Bodegon De Juan Maria, La Maroma Asador, og Restaurante La Sociedad – gerne op for besøg i køkkenet, hvis I er blot en mindre gruppe som efterfølgende spiser på restauranten – og tidspunktet ikke er lige hvor de har allermest travlt!

Fester, udstillinger og smagsprøver
Andalusien er traditionelt et landbrugsland og derfor hylder man naturligvis også afgrøder og de lokale produkter på forskellig vis. Eksempelvis afholder man degustation, prøvesmagning af årets høst samt deciderede fester til ære for forskellige madvarer. Er du interesseret i det andalusiske køkken så hold øje med årstiden da arrangementer til ære for forskellig mad og drikke følger de tidspunkter hvor høsten normalt foregår, eller de tidspunkter hvor man er ved at forbedrede sig til vinteren og derfor begynder at lave skinke, pølser mv. Du kan orientere dig via vores kalender over fester og helligedage i Andalusien.